Klinkt akelig, niet? In plaats van je bezig te houden met kansen, avontuur, reizen, ontdekken, voordat je je gaat settelen, voel je je angstig en onzeker over je toekomst, werk of studie, relaties etc.
Ik zie het in mijn praktijk bij 21-jarigen en ouder, ze komen bij mij met vragen, twijfels en onzekerheden over de keuzes die ze gemaakt hebben en die ze willen maken, de onzekerheid over welke keuze goed is. Als je een keuze maakt is die dan onomkeerbaar? Kan ik nog een beetje freewheelen en rustig gaan uitzoeken wat ik kan of wil, of moet ik al beginnen aan mijn carrière?
Moet ik al een huis kopen, een vaste relatie beginnen en wat heeft dat allemaal voor consequenties?
Sommigen worden angstig, anderen depressief en weer anderen gaan stressverschijnselen vertonen.
Een onderzoek in Engeland toonde aan dat 86% van de jong volwassenen druk voelden om in relaties, financiën en werk te presteren vóór hun 30ste . 40% maakte zich zorgen om geld, omdat ze vonden dat ze niet genoeg verdienden, en 32% had het gevoel om al een huwelijkspartner te kiezen en een gezin te stichten. 6% wilde emigreren en 21% wilde een complete carrièreswitch.
Maar ze ontdekten ook dat de Quarterlife crisis die meestal zo’n twee jaar kan duren (tussen je 21ste en je 30ste), ook een positieve ervaring kan zijn. Want als je er goed doorheen komt geeft dat vertrouwen voor later als je in een Midlife crisis kan komen! Dus houdt moed!
Je kan vier fasen onderscheiden. Bij elke fase kan een coach je ondersteunen en aanmoedigen:
- Je voelt je opgesloten in je werk of relatie of in beide. Eigenlijk zou je ermee willen ophouden maar je hebt het gevoel dat je dat niet kan. Je zit op die sneltrein en kan er niet uitstappen.
- Je raakt je er meer en meer bewust van dat verandering mogelijk is.
- Je gaat veranderingen aanbrengen en begint je nieuwe leven op te bouwen.
- Je gaat bouwen aan nieuwe verplichtingen die wel bij je passen en die jouw interesses, ambities en waarden weerspiegelen.
Dus een Quarterlife crisis bestaat, maar dat is geen reden om wanhopig te worden. Zie het als een mooie gelegenheid om stil te staan bij je keuzes en je toekomst en te onderzoeken of je die wilt veranderen en hoe je dat dan gaat aanpakken.
Succes!
Vind je dit handige informatie voor anderen? Stuur het alsjeblieft door!
Heb je op- of aanmerkingen of aanvullingen? Laat weten in het vakje hieronder. Ik ben er blij mee!