Vanaf 1 januari 2014 is er een nieuwe wet over alcohol die jongeren onder 16 jaar strafbaar stelt als ze alcohol drinken of bij zich hebben.
Alcohol in je lichaam
Alcohol is een verdovend middel. Het verdooft je hersenen. Via je maag en dunne darm komt de alcohol in je bloed, en zo bereikt het de hersenen na ongeveer 10 minuten. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van alcohol iets langer.
Jongeren kunnen slechter tegen alcohol. Dit komt omdat ze nog in de groei zijn, minder wegen en kleiner zijn. Van dezelfde hoeveelheid alcohol zijn jongeren ook meer en langer onder invloed dan volwassenen.
Alcohol en de wet
De wet is duidelijk over alcohol: geen alcohol onder de 16. Die wet is er niet voor niets, hij is er om jongeren te beschermen. Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van jongeren.
Alcohol en de hersenen
Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van de hersenen. Hersenen ontwikkelen zich tot ongeveer het 24ste levensjaar. Alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Bekijk hier hoe de hersenen van Jelle zich ontwikkelen en welke invloed alcohol op zijn hersenen kan hebben.
De risico’s van alcohol
Alcohol kan ervoor zorgen dat je gedrag verandert: remmingen vallen weg, je geheugen en concentratie kunnen minder worden en zelfkritiek verdwijnt. Hoe meer je drinkt, hoe meer je hiervan merkt.
Je kunt je misschien voorstellen dat dit voor problemen kan zorgen bij jongeren.
Alcoholvergiftiging
Als je in korte tijd heel veel alcohol drinkt, kun je in coma raken. Je hebt dan een alcoholvergiftiging. Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, groeit snel.
Alcohol en seks
Alcohol heeft een ontremmend effect. Dit betekent dat je je minder onzeker of angstig kunt gaan voelen. Jongeren die alcohol drinken voelen zich losser, zien minder risico’s en krijgen minder controle over zichzelf. Als jongeren alcohol gedronken hebben, vrijen ze vaker onveilig. Daardoor lopen ze kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of ongewenste zwangerschappen. Het komt ook voor dat jongeren onder invloed van alcohol ongewenste seks hebben.
Alcohol en een black out
Als er veel alcohol in korte tijd wordt gedronken, kan een black-out ontstaan. Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen, waardoor informatie uit het korte-termijn-geheugen wordt gewist. Je kunt je niet meer herinneren wat er gebeurd is. Als iemand regelmatig een black-out heeft, kan dit blijvende hersenschade veroorzaken.
Alcohol en geweld
Alcohol zorgt ervoor dat mensen sneller agressief worden en meer geweld gebruiken. Eén op de 5 uitgaande jongeren heeft als dader of als slachtoffer wel eens te maken gehad met agressie.
Alcohol en verkeer
Door alcohol reageer je langzamer. Normaal is je reactietijd ongeveer 1 seconde. Als je hebt gedronken, reageer je soms pas na 2 of 3 seconden of helemaal niet. Als je snel moet reageren in het verkeer, dan lukt dat niet als je gedronken hebt. Dat is gevaarlijk, ook op de fiets.
Dus denk goed na voor je gaat drinken. Praat er met je ouders en vrienden over. Laat je niet beïnvloeden door anderen. Uitgaan kan ook leuk zijn zonder veel te drinken. Doe de test op www.watdrinkjij.nl
Bron: www.uwkindenalcohol.nl