Het is iedere keer weer een verrassing voor me hoe je met spellen verdieping kan geven aan gesprekken, samenkomsten, groepssessies, en individuele ontmoetingen (met je kind, of zoals ik, met een coachee).
Een heel fijn nieuw spel is Kompasvinder : van de makers van Schatgravers, een spel dat ik al eerder heb besproken en dat door veel kindercoaches intensief wordt gebruikt in hun praktijk. Ook van leerkrachten en ouders hoor ik er enthousiaste verhalen over.
Kompasvinder is voor 14+ en ik ben helemaal verkocht!
Spelen met een groep volwassenen
De eerste keer dat ik de mooie doos met verschillende kaarten te voorschijn haalde en speelde was in een weekend met een groep vriendinnen, waarvan een aantal op een cruciaal punt in hun leven was aangekomen waarin grote beslissingen voor de toekomst gemaakt moesten worden ofwel zingeving gevonden moest worden. De kaarten en de gesprekken gaven een verdieping aan ons weekend en de gesprekken die we al gevoerd hadden. Vizierkaarten zoals rustpunt, avontuur, loslaten, groei, aandacht etcetera gaven een goede gelegenheid om uit te zoeken waarmee je bezig was of wat je wilde gaan onderzoeken. Ieder zocht er drie uit en legde uit wat de kaarten voor haar betekenden. De anderen stelden vragen en met het vervolg, het zoeken van koerskaarten zoals: “Je kan niet alles en dat hoeft ook niet” of “Met volle angst vooruit” of “Je vergroot je wereld door jezelf uit te dagen” , kon ieder zich een beeld vormen van hoe je verder kon gaan op de “ontdekkingsreis” die zingeving zoeken en beslissingen nemen toch is.
Als afsluiter gaven we elkaar een koerskaart waarvan wij dachten dat die bij de ander paste.
In je werk met jongeren
In mijn praktijk heb ik met verschillende jongvolwassenen die (toevallig allemaal) in hun leven op een punt waren waarbij de veilige weg verlaten moest worden en een nieuw avontuur van opleiding vinden, of op reis gaan en jezelf vinden, voor hen lag. De kaarten gaven inzicht in de dingen die ze al aan het uitzoeken waren of wisten, maar als je het zo voor je zag, meer verankerd werden. Als extra is het leuk om de expeditievragen te gebruiken zoals: “Waar ben je nog nieuwsgierig naar komende week?” of “Wat heb je vandaag gedaan dat goed voor je is?”
Thuis of op school
Sowieso zijn die vragen handig om te stellen in je praktijk, thuis of op school, of aan tafel bijvoorbeeld kan het aanleiding zijn voor een gesprek: “Welk lied raakt je en hoe komt dat?” of “Waar zou je een gewoonte van willen maken?” Leuk toch? Ook zinvol voor een gezinsvergadering!
Op Paaszondag speelde ik het met mijn man en zoons van 23 en 26 die er eerst geen zin in hadden, want ze zijn allergisch voor hun coachmoeder en bang dat we dan weer “geforceerd ingewikkelde gesprekken moeten gaan voeren”. (haha)
Maar toen ik benadrukte dat ze me echt heel erg hielpen met mijn blog over dit spel, gingen ze overstag en vonden ze het uiteindelijk ook leuk en nuttig. Ook voor hen gold dat nadenken over de koers die je wil gaan varen of die je al vaart en het uitleggen aan een ander, verhelderend werkte. Zo kan je het spel in veel situaties gebruiken en als kennismaking bij een studiedag of workshop, kan het ook leuk en interessant zijn.
Meer informatie
Net als bij Schatgravers zijn er veel manieren om het te spelen. In het bijbehorende boekje vind je er een aantal en op de site van Matty en Greetje (of www.kompasvinder.com) vind je er nog veel meer.
Kompasvinder Een richtinggevend, rakend en verhelderend kaartspel.
Greetje Welten en Matty v/d Rijzen
www.mattyengreetje.nl